Oleh Tok Pijat

Teringat saya 19 tahun dulu, dikala PAS menyapu bersih kerusi 32-0 dalam PRU 1990. PM ketika itu, Dr Mahathir mengulas kekalahan teruk UMNO Kelantan dengan mengatakan dalam masa 20 tahun, jangan mimpi UMNO Kelantan boleh rampas Kelantan.

Kini sudah sudah 19 tahun, PAS memerintah Kelantan. Dan tinggal 12 bulan lagi untuk PAS "selamat" dari kekalahan di Kelantan.
Kini anak-anak didik UMNO Kelantan, semasa UMNO tumpas 19 tahun sudah besar panjang. Dulu mereka berada di KEMAS, kini sudah lulus Universiti dan menjadi anak muda yang berjiwa baru.

Tinggal 12 bulan lagi, kata-kata ( sumpahan?)Dr Mahathir akan berakhir.

www.tokpepijat.blogspot.com

Senyum Hari Ini

Dewan Negeri Selangor Lulus Belanjawan Tambahan RM392 juta(Klik)

SHAH ALAM, 9 Nov - Dewan Negeri Selangor hari ini bersetuju meluluskan belajawan tambahan sebanyak RM392 juta apabila Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mengutip hutang tertunggak anak-anak syarikat kerajaan negeri daripada syarikat Talam Corporation.

Pendekatan yang diguna pakai MBI ialah dengan membeli semua hutang milik beberapa anak syarikat kerajaan negeri itu dalam bentuk geran.

Dengan cara ini MBI boleh mengambil alih pengutipan hutang serta pemilikannya iaitu KDEB, UNISEL dan PNSB daripada kumpulan Talam melalui projek pembangunan hartanah sejak 10 tahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pengutipan hutang tersebut dijangka boleh dibuat dalam tempoh 3 bulan dalam pemantauan Dewan Negeri Selangor.

“Kerajaan negeri mengakui bahawa terdapat penambahan pendapatan negeri di dalam akaun yang disatukan berjumlah RM392 juta, duit RM392 ini adalah hasil daripada hutang-hutang yang dilakukan oleh kumpulan Talam, syarikat-syarikat dalam kumpulan Talam yang mana hutang-hutang ini sudah dipersetujui yang Talam ini sudah berhutang kepada syarikat-syarikat ini dan syarikat-syarikat seperti Kumpulan Darul Ehsan, Unisel dan PNSB yang dikumpulkan berjumlah RM392 juta telah diserahkan untuk milikan kerajaan negeri”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tan Sri Khalid menambah, Barisan Nasional sebelum ini gagal membuat kutipan hutang beberapa anak syarikat kerajaan negeri dengan baik sebaliknya mereka menyalahgunakan pendapatan anak syarikat untuk perbelanjaan Balkis dan lawatan ke luar negara.

Bagaimanapun katanya usaha berterusan Kerajaan Pakatan Rakyat memastikan hutang-hutang lapuk kerajaan negeri dapat disegerakan kutipannya apabila penstrukturan semula kewangan anak-anak syarikatnya dapat dilakukan.


" IKUTI VIDEO PILIHAN MINGGU INI"

P/S: Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Polis hanya menerima arahan. Daripada SIAPA arahan tersebut?

Wednesday, 16 May 2007

Sedih... Mufti Dihina Lagi..

Tidak ada bezanya Umno Perak dengan parti Gerakan Wilayah Persekutuan, Gerakan minta Mufti Perak dipecat manakala Umno Perak pula menghina Mufti dengan membenarkan program`Jom Heboh’ diadakan di bandaraya Ipoh 5 Mei lalu.

`Jom Heboh’ dahulunya dikenali sebagai `Sure Heboh’ telah difatwakan sebagai haram oleh Mufti tetapi fatwa itu tidak diendahkan kerajaan, sebaliknya `jom heboh’ terus `dijaja’ dan direstui oleh pemimpin-pemimpin Umno.
Sebenarnya orang bukan Islam termasuk parti politik bukan Islam begitu berani menghina Islam dan institusi Mufti, seperti yang dilakukan Gerakan Wilayah Persekutuan baru-baru ini kerana mereka mendapat ’perangsang’ daripada Umno dan pemimpin-pemimpin mereka yang tidak menghormati lagi institusi tersebut, katanya.

“Bagaimana hendak kita letakkan kepercayaan kepada Umno untuk membela Islam sedangkan pemimpin-pemimpin parti itu sendiri tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam, lantas institusi Mufti dihina apabila fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti tidak langsung dihormati dan dipatuhi,” tegasnya.

Umat Islam seharusnya sedar dengan `sandiwara’ Umno yang ingin membela Islam tetapi hakikatnya Umno sendiri yasng berbuat demikian dengan membenarkan segala bentuk kemaksiatan bermaharajalela di negara ini, katanya.

“Rakyat negara ini khususnya orang-orang Melayu Islam mesti berani membuat perubahan dalam pilihan raya umum ke-12 nanti dengan tidak memilih BN dan Umno berkuasa lagi di negara ini kerana jika ini yang terjadi Islam akan terus `dilanyak semahu-mahunya’

No comments:

Apakah peranan anda sebagai seorang muslim yang benar-benar cintakan Islam?