Oleh Tok Pijat

Teringat saya 19 tahun dulu, dikala PAS menyapu bersih kerusi 32-0 dalam PRU 1990. PM ketika itu, Dr Mahathir mengulas kekalahan teruk UMNO Kelantan dengan mengatakan dalam masa 20 tahun, jangan mimpi UMNO Kelantan boleh rampas Kelantan.

Kini sudah sudah 19 tahun, PAS memerintah Kelantan. Dan tinggal 12 bulan lagi untuk PAS "selamat" dari kekalahan di Kelantan.
Kini anak-anak didik UMNO Kelantan, semasa UMNO tumpas 19 tahun sudah besar panjang. Dulu mereka berada di KEMAS, kini sudah lulus Universiti dan menjadi anak muda yang berjiwa baru.

Tinggal 12 bulan lagi, kata-kata ( sumpahan?)Dr Mahathir akan berakhir.

www.tokpepijat.blogspot.com

Senyum Hari Ini

Dewan Negeri Selangor Lulus Belanjawan Tambahan RM392 juta(Klik)

SHAH ALAM, 9 Nov - Dewan Negeri Selangor hari ini bersetuju meluluskan belajawan tambahan sebanyak RM392 juta apabila Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mengutip hutang tertunggak anak-anak syarikat kerajaan negeri daripada syarikat Talam Corporation.

Pendekatan yang diguna pakai MBI ialah dengan membeli semua hutang milik beberapa anak syarikat kerajaan negeri itu dalam bentuk geran.

Dengan cara ini MBI boleh mengambil alih pengutipan hutang serta pemilikannya iaitu KDEB, UNISEL dan PNSB daripada kumpulan Talam melalui projek pembangunan hartanah sejak 10 tahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pengutipan hutang tersebut dijangka boleh dibuat dalam tempoh 3 bulan dalam pemantauan Dewan Negeri Selangor.

“Kerajaan negeri mengakui bahawa terdapat penambahan pendapatan negeri di dalam akaun yang disatukan berjumlah RM392 juta, duit RM392 ini adalah hasil daripada hutang-hutang yang dilakukan oleh kumpulan Talam, syarikat-syarikat dalam kumpulan Talam yang mana hutang-hutang ini sudah dipersetujui yang Talam ini sudah berhutang kepada syarikat-syarikat ini dan syarikat-syarikat seperti Kumpulan Darul Ehsan, Unisel dan PNSB yang dikumpulkan berjumlah RM392 juta telah diserahkan untuk milikan kerajaan negeri”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tan Sri Khalid menambah, Barisan Nasional sebelum ini gagal membuat kutipan hutang beberapa anak syarikat kerajaan negeri dengan baik sebaliknya mereka menyalahgunakan pendapatan anak syarikat untuk perbelanjaan Balkis dan lawatan ke luar negara.

Bagaimanapun katanya usaha berterusan Kerajaan Pakatan Rakyat memastikan hutang-hutang lapuk kerajaan negeri dapat disegerakan kutipannya apabila penstrukturan semula kewangan anak-anak syarikatnya dapat dilakukan.


" IKUTI VIDEO PILIHAN MINGGU INI"

P/S: Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Polis hanya menerima arahan. Daripada SIAPA arahan tersebut?

Sunday, 3 June 2007

Kepelikan Mini: Jemaah2 Baru Di Malaysia

Inilah senarai beberapa jemaah dan kumpulan 'ISLAM' baru yang berjaya ditemui di Malaysia sejak Mac 2007. Dipercayai kumpulan-kumpulan ini cuba untuk meniru nama beberapa kumpulan yang sudah ada sama ada di Malaysia ataupun di seluruh dunia bagi meraih simpati dan menambah ahli.

Keahlian mereka semakin hari semakin bertambah dan menurut kata-kata professor Pedang-Padang-Jawa, kehadiran mereka banyak menggugat kestabilan fahaman agama di negara kita. Berikut diberikan hanya keterangan ringkas mengenai setiap kumpulan tesabit. InsyaAllah, pihak The Sharpest Sword akan terus berusaha membongkar lagi kegiatan-kegiatan hipokrit seperti ini, sesuai dengan tema kami "Slashing Through Hipocrisy".

1.Jemaah IK-WAN (Jemaah Ikut Kawan)
2. Jemaah TAKBLEY (Jemaah Tak boleh)
3.Jemaah Ahlus Salah Wal Susah (ASWS) (Jemaah Semua Salah dan Semua Susah)
4. Jemaah Selaspie (Jemaah Sell Islam as easy as a pie)
5. Kumpulan RUMPAQAN COORPERATION (Kumpulan perniagaan)
6.Hizbut TAKRETI (Tentera tak reti-reti)


http://swordofdeen06.multiply.com/journal/item/59

No comments:

Apakah peranan anda sebagai seorang muslim yang benar-benar cintakan Islam?