Oleh Tok Pijat

Teringat saya 19 tahun dulu, dikala PAS menyapu bersih kerusi 32-0 dalam PRU 1990. PM ketika itu, Dr Mahathir mengulas kekalahan teruk UMNO Kelantan dengan mengatakan dalam masa 20 tahun, jangan mimpi UMNO Kelantan boleh rampas Kelantan.

Kini sudah sudah 19 tahun, PAS memerintah Kelantan. Dan tinggal 12 bulan lagi untuk PAS "selamat" dari kekalahan di Kelantan.
Kini anak-anak didik UMNO Kelantan, semasa UMNO tumpas 19 tahun sudah besar panjang. Dulu mereka berada di KEMAS, kini sudah lulus Universiti dan menjadi anak muda yang berjiwa baru.

Tinggal 12 bulan lagi, kata-kata ( sumpahan?)Dr Mahathir akan berakhir.

www.tokpepijat.blogspot.com

Senyum Hari Ini

Dewan Negeri Selangor Lulus Belanjawan Tambahan RM392 juta(Klik)

SHAH ALAM, 9 Nov - Dewan Negeri Selangor hari ini bersetuju meluluskan belajawan tambahan sebanyak RM392 juta apabila Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mengutip hutang tertunggak anak-anak syarikat kerajaan negeri daripada syarikat Talam Corporation.

Pendekatan yang diguna pakai MBI ialah dengan membeli semua hutang milik beberapa anak syarikat kerajaan negeri itu dalam bentuk geran.

Dengan cara ini MBI boleh mengambil alih pengutipan hutang serta pemilikannya iaitu KDEB, UNISEL dan PNSB daripada kumpulan Talam melalui projek pembangunan hartanah sejak 10 tahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pengutipan hutang tersebut dijangka boleh dibuat dalam tempoh 3 bulan dalam pemantauan Dewan Negeri Selangor.

“Kerajaan negeri mengakui bahawa terdapat penambahan pendapatan negeri di dalam akaun yang disatukan berjumlah RM392 juta, duit RM392 ini adalah hasil daripada hutang-hutang yang dilakukan oleh kumpulan Talam, syarikat-syarikat dalam kumpulan Talam yang mana hutang-hutang ini sudah dipersetujui yang Talam ini sudah berhutang kepada syarikat-syarikat ini dan syarikat-syarikat seperti Kumpulan Darul Ehsan, Unisel dan PNSB yang dikumpulkan berjumlah RM392 juta telah diserahkan untuk milikan kerajaan negeri”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tan Sri Khalid menambah, Barisan Nasional sebelum ini gagal membuat kutipan hutang beberapa anak syarikat kerajaan negeri dengan baik sebaliknya mereka menyalahgunakan pendapatan anak syarikat untuk perbelanjaan Balkis dan lawatan ke luar negara.

Bagaimanapun katanya usaha berterusan Kerajaan Pakatan Rakyat memastikan hutang-hutang lapuk kerajaan negeri dapat disegerakan kutipannya apabila penstrukturan semula kewangan anak-anak syarikatnya dapat dilakukan.


" IKUTI VIDEO PILIHAN MINGGU INI"

P/S: Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Polis hanya menerima arahan. Daripada SIAPA arahan tersebut?

Wednesday, 29 August 2007

Remaja Kini : Hilang Punca Terhakisnya Ilmu

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, walaupun akhirnya saya membuat keputusan untuk menarik diri menunaikan umrah, dengan penuh harapan agar tahun depan saya dapat menunaikannya bersama kedua ibu bapa yang selalu tergambar dipelusuk hati. Namun, segala-galanya ada urusan Allah SWT. Mungkin esok,mungkin lusa mungkin bila-bila saja saya akan berangkat ke Baitullah. Moga berkat doa ibu ayah dan sahabat-sahabat, tercapai juga impian saya ke sana nanti.

Kali ini terpanggil saya untuk menyambung topik remaja kini yang membawa tajuk "Hilang Punca Terhakisnya Ilmu". Kenapa saya memilih topik ini? Setelah beberapa musim berlalu, waktu cuti yang sebahagiannya saya habiskan di hadapan komputer. Mencari maklumat-maklumat terkini tentang isu remaja yang juga rakan sebaya, malah akan terus mengorak langkah menyambut saranan pelbagai pihak bahawa "generasi muda kini, menggambarkan pemimpin akan datang".

Waktu cuti ini juga, dapatlah saya menghadiri pelbagai program anjuran pimpinan-pimpinan pelajar yang ada di Mesir. Di sini juga saya melihat dan membezakan program-program tersebut. Ada yang baik dan bersesuaian dengan kredibiliti pelajar agama. Namun, ada juga program yang kurang baik dan perlu diperbaiki. Perbaiki dari dalam? Tidak mungkin. Hapuskan sahaja persatuan yang sebegitu rupa dan teruskan bersama persatuan pelajar yang benar-benar ingin mencorak ahli dengan tarbiyyah berlandaskan Al-Quran dan Sunnah.


Ya, benar. Generasi kini merupakan gambaran pada pimpinan keluarga, agama, bangsa dan tanahair kita pada masa hadapan. Tetapi, apa yang merisaukan adalah persepsi sesetengah masyarakat yang sering memandang serong terhadap pelajar agama. Turut serta generasi muda kini menggambarkan satu persepsi buruk terhadap masyarakat belia khususnya dalam memberikan kepercayaan untuk memimpin masyarakat menjelang 2020.

Kenapa saya katakan begitu? generasi muda kini menampilkan personaliti yang agak buruk. Lihatlah di mana-mana sahaja walau di IPT sekalipun, mahasiswa-mahasiswi menampilkan akhlak yang begitu buruk. Manakala yang menampilkan adab dan kesopanan mengikut islam pula diperktakan sebagai kaum yang jumud. Adil atau tidak adil boleh dihakimi saudara-saudari semua. Kita perbincangkan tentang akhlak belia dan remaja masa kini yang semakin lama semakin terhakis tarbiyyah diri.

Dengan mata kepala saya sendiri melihat segelintir pelajar agama yang sanggup menjatuhkan martabat agama kerana wang semata-mata. Dengan wang sahaja dah tewas? ke mana perginya ilmu yang telah kita pelajari sehinggakan kita boleh tertewas di tangan kepala-kepala sekular dan freemason yang cuba menarik perhatian masyarakat dengan nama ISLAM. Alangkah sedihnya martabat agama kita jatuh disebabkan pelajar-pelajar agama sendiri. Bertambah sedih apabila orang yang terlibat itu adalah sahabat saya sendiri. Berkatkah ilmu kita andai kita bersekongkol dengan golongan pemusnah agama sendiri?

Hilang segalanya kerana wang. Hilang segalanya kerana tipu helah kepala-kepala BUGHAH. Ilmu yang dituntut di ardhul Anbiya' semakin dilupakan. Jangan kerana anda Islam dipijak-pijak oleh manusia yang bertopengkan syaitan. Maka akhirnya hilanglah kepercayaan masyarakat di tanahair tercinta kepada bakal-bakal ustaz harapan agama. Sanggupkah melihat ahli keluarga kita murtad? Sanggupkah melihat ahli keluarga kita berzina di depan mata kepala kita? Sanggupkah kita melihat negara kita diserang sepertimana Bosnia diserang Serbia? perang saudara seperti di Acheh? Tidak sama sekali sahabat-sahabat. Minta dijauhkan Allah. Bangkitlah! Kebangkitan kita untuk agama tercinta. Jangan kerana anda Islam dipijak-pijak oleh manusia yang bertopengkan syaitan.

Ingatlah sahabatku, kita harapan ibu ayah. Kita harapan keluarga. Kita harapan penduduk kampung. Kita harapan negara. Moga kembalinya kita ke medan perjuangan sebenar di tanahair kelak membawa satu perubahan besar seterusnya menyambung rantai perjuangan baginda Rasulullah SAW. Perbaiki niat, perbaharui niat kita. Carilah sumber kekuatan rohani sebagai pembantu ketetapan hati kita untuk perjuangan Islam kelak.


1 comment:

humaiRah said...

salam

artikel yg menyentuh perasaan. smg ia dpt dijadikn panduan kpd remaja2 sekalian.

bittawfiq wannajah.. ;)

ws

Apakah peranan anda sebagai seorang muslim yang benar-benar cintakan Islam?