Oleh Tok Pijat

Teringat saya 19 tahun dulu, dikala PAS menyapu bersih kerusi 32-0 dalam PRU 1990. PM ketika itu, Dr Mahathir mengulas kekalahan teruk UMNO Kelantan dengan mengatakan dalam masa 20 tahun, jangan mimpi UMNO Kelantan boleh rampas Kelantan.

Kini sudah sudah 19 tahun, PAS memerintah Kelantan. Dan tinggal 12 bulan lagi untuk PAS "selamat" dari kekalahan di Kelantan.
Kini anak-anak didik UMNO Kelantan, semasa UMNO tumpas 19 tahun sudah besar panjang. Dulu mereka berada di KEMAS, kini sudah lulus Universiti dan menjadi anak muda yang berjiwa baru.

Tinggal 12 bulan lagi, kata-kata ( sumpahan?)Dr Mahathir akan berakhir.

www.tokpepijat.blogspot.com

Senyum Hari Ini

Dewan Negeri Selangor Lulus Belanjawan Tambahan RM392 juta(Klik)

SHAH ALAM, 9 Nov - Dewan Negeri Selangor hari ini bersetuju meluluskan belajawan tambahan sebanyak RM392 juta apabila Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mengutip hutang tertunggak anak-anak syarikat kerajaan negeri daripada syarikat Talam Corporation.

Pendekatan yang diguna pakai MBI ialah dengan membeli semua hutang milik beberapa anak syarikat kerajaan negeri itu dalam bentuk geran.

Dengan cara ini MBI boleh mengambil alih pengutipan hutang serta pemilikannya iaitu KDEB, UNISEL dan PNSB daripada kumpulan Talam melalui projek pembangunan hartanah sejak 10 tahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pengutipan hutang tersebut dijangka boleh dibuat dalam tempoh 3 bulan dalam pemantauan Dewan Negeri Selangor.

“Kerajaan negeri mengakui bahawa terdapat penambahan pendapatan negeri di dalam akaun yang disatukan berjumlah RM392 juta, duit RM392 ini adalah hasil daripada hutang-hutang yang dilakukan oleh kumpulan Talam, syarikat-syarikat dalam kumpulan Talam yang mana hutang-hutang ini sudah dipersetujui yang Talam ini sudah berhutang kepada syarikat-syarikat ini dan syarikat-syarikat seperti Kumpulan Darul Ehsan, Unisel dan PNSB yang dikumpulkan berjumlah RM392 juta telah diserahkan untuk milikan kerajaan negeri”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tan Sri Khalid menambah, Barisan Nasional sebelum ini gagal membuat kutipan hutang beberapa anak syarikat kerajaan negeri dengan baik sebaliknya mereka menyalahgunakan pendapatan anak syarikat untuk perbelanjaan Balkis dan lawatan ke luar negara.

Bagaimanapun katanya usaha berterusan Kerajaan Pakatan Rakyat memastikan hutang-hutang lapuk kerajaan negeri dapat disegerakan kutipannya apabila penstrukturan semula kewangan anak-anak syarikatnya dapat dilakukan.


" IKUTI VIDEO PILIHAN MINGGU INI"

P/S: Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Polis hanya menerima arahan. Daripada SIAPA arahan tersebut?

Thursday, 11 October 2007

Eidul Mubarak


Solat ‘eid disyariatkan pada tahun kedua hijrah, dan Nabi bersolat ‘eid di Mina. Solat Aidilfitri dan Aidil Adha , adalah suatu fardu yang ditegaskan oleh amalan Nabi SAW dan diwajibkan juga ke atas kaum wanita. Rasulullah memerintahkan para gadis dan perempuan dewasa bahkan perempuan yang berhaid pun diperintah menghadiri jemaah solat ‘eid, meskipun ditempatkan berasingan. Tiada perbezaan antara yang tua dan yang muda, yang sudah bersuami atau masih gadis, yang suci atau yang berhaid.

Dari Ummu Athiyah katanya :

“ Adalah kami diperintah oleh Rasulullah untuk membawa keluar semua perempuan-perempuan yang berhaid dan anak-anak gadis ke tempat solat Aidilfitri dan Aidil Adha. Perempuan yang sedang haid mengasingkan diri dari solat, mereka menyaksikan kebajikan dan seruan kaum muslimin” (Hadits sahih riwayat Bukhari dan Muslim)

Umar berkata :

“ Aku utusan Rasulullah kepada kamu, dan beliau telah menyuruh kami membawa keluar pada dua hari raya, semua perempuan, yang sedang haid juga yang gadis. Beliau mencegah kami mengikuti jenazah, dan tak ada Jumaat atas kami” (Hadits riwayat Abu Daud)

Rasulullah melakukan solat ‘eid tanpa azan dan iqamah dan juga tanpa seruan “assolaatu jamiah”. Adapun perkataan “assolaatu jamiah” hanyalah diucapkan untuk memanggil jemaah untuk solat gerhana, bukannya untuk solat ‘eid.

Bersegeralah mandi pada pagi hari ‘eid, berhiaslah dan berwangi-wangianlah. Disunnahkan makan dahulu sebelum pergi solat ‘eidul fitri. Kemudian pergilah ke tempat perhimpunan solat ‘eid. Ketika khatib berkhutbah, hendaklah memperhatikan khutbah itu, memahami kandungannya. Apabila selesai, kembalilah ke rumah melalui jalan yang berlainan.

Hendaknya khatib membanyakkan takbir dicelah-celah khutbah ‘eid. Tiada keterangan yang sahih, bahawa Nabi SAW menduakan khutbah ‘eid. Dan tiada keterangan yang kuat yang menerangkan bahawa Nabi SAW memulai khutbah ‘eid dengan ucapan takbir. Segala khutbah dimulai dengan ucapan Alhamdulillah.

Kemuliaan Hari Aidil Fitri diterangkan oleh Allah di dalam Al-Quran dan oleh Rasulullah di dalam beberapa hadisnya.

Oleh itu umat Islam amat digalakkan untuk menghidupkan malam Hari Raya sama ada Hari Raya Puasa atau Hari Raya Korban.

Sehubungan dengan inilah Allah berfirman di dalam Al Quran menerusi ayat 185 surah al-Baqarah yang bermaksud: "Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangan (hari terakhir Ramadan 30 hari) dan kamu mengagungkan Allah (bertakbir raya) atas petunjuk-Nya yang dianugerahkan kepada kamu agar kamu menjadi orang-orang yang bersyukur."

Kemuliaan Hari Raya juga diterangkan di dalam Hadis seperti sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Daripada Umamah r.a. bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda barang siapa mengerjakan amal ibadah pada malam Hari Raya Aidilfitri dengan mengharapkan keredaan Allah semata-mata hatinya tidak akan mati pada hari kiamat sebagai matinya hati orang-orang yang kafir ingkar pada hari kiamat.

Daripada hadis di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa Hari Raya satu perkara yang disyariatkan dalam Islam dan pada Hari Kiamat kelak orang-orang yang beriman dan beramal soleh hatinya hidup bahagia dan gembira kerana berjaya mendapat balasan yang baik dan keredaan Allah azzawajallah hasil daripada amal-amal kebajikan yang mereka kerjakan di dunia seperti berpuasa di bulan Ramadan.

Sebaliknya orang yang kufur dan ingkar hatinya mati mereka hampa dan kecewa pada hari itu kerana dimurkai oleh Allah dan mereka ditimpa dengan seburuk-buruk balasan.

1 comment:

Misbah said...

Assalaamu'alaikum warahmatullahi wabarokaatuh, barokallahu fiika.

seruan Assolatu jami'ah rahimakumullah ketika mau shalat wajib bagaimana? terus apa dalil yg menyebutkan bahwa seruan tersebut hanya dalam shalat gerhana saja.

Terimakasih atas jawabannya
ujang.misbah@gmail.com

Apakah peranan anda sebagai seorang muslim yang benar-benar cintakan Islam?