Oleh Tok Pijat

Teringat saya 19 tahun dulu, dikala PAS menyapu bersih kerusi 32-0 dalam PRU 1990. PM ketika itu, Dr Mahathir mengulas kekalahan teruk UMNO Kelantan dengan mengatakan dalam masa 20 tahun, jangan mimpi UMNO Kelantan boleh rampas Kelantan.

Kini sudah sudah 19 tahun, PAS memerintah Kelantan. Dan tinggal 12 bulan lagi untuk PAS "selamat" dari kekalahan di Kelantan.
Kini anak-anak didik UMNO Kelantan, semasa UMNO tumpas 19 tahun sudah besar panjang. Dulu mereka berada di KEMAS, kini sudah lulus Universiti dan menjadi anak muda yang berjiwa baru.

Tinggal 12 bulan lagi, kata-kata ( sumpahan?)Dr Mahathir akan berakhir.

www.tokpepijat.blogspot.com

Senyum Hari Ini

Dewan Negeri Selangor Lulus Belanjawan Tambahan RM392 juta(Klik)

SHAH ALAM, 9 Nov - Dewan Negeri Selangor hari ini bersetuju meluluskan belajawan tambahan sebanyak RM392 juta apabila Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mengutip hutang tertunggak anak-anak syarikat kerajaan negeri daripada syarikat Talam Corporation.

Pendekatan yang diguna pakai MBI ialah dengan membeli semua hutang milik beberapa anak syarikat kerajaan negeri itu dalam bentuk geran.

Dengan cara ini MBI boleh mengambil alih pengutipan hutang serta pemilikannya iaitu KDEB, UNISEL dan PNSB daripada kumpulan Talam melalui projek pembangunan hartanah sejak 10 tahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pengutipan hutang tersebut dijangka boleh dibuat dalam tempoh 3 bulan dalam pemantauan Dewan Negeri Selangor.

“Kerajaan negeri mengakui bahawa terdapat penambahan pendapatan negeri di dalam akaun yang disatukan berjumlah RM392 juta, duit RM392 ini adalah hasil daripada hutang-hutang yang dilakukan oleh kumpulan Talam, syarikat-syarikat dalam kumpulan Talam yang mana hutang-hutang ini sudah dipersetujui yang Talam ini sudah berhutang kepada syarikat-syarikat ini dan syarikat-syarikat seperti Kumpulan Darul Ehsan, Unisel dan PNSB yang dikumpulkan berjumlah RM392 juta telah diserahkan untuk milikan kerajaan negeri”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tan Sri Khalid menambah, Barisan Nasional sebelum ini gagal membuat kutipan hutang beberapa anak syarikat kerajaan negeri dengan baik sebaliknya mereka menyalahgunakan pendapatan anak syarikat untuk perbelanjaan Balkis dan lawatan ke luar negara.

Bagaimanapun katanya usaha berterusan Kerajaan Pakatan Rakyat memastikan hutang-hutang lapuk kerajaan negeri dapat disegerakan kutipannya apabila penstrukturan semula kewangan anak-anak syarikatnya dapat dilakukan.


" IKUTI VIDEO PILIHAN MINGGU INI"

P/S: Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Polis hanya menerima arahan. Daripada SIAPA arahan tersebut?

Monday, 12 November 2007

Tahniah Rakyat Malaysia, Azhari Juga Harus Bangkit.

Assalamualaikum WBT,

Jutaan tahniah buat seluruh rakyat Malaysia yang menjayakan perhimpunan BERSIH 10 November 2007 juga sebagai satu langkah menuntut demokrasi tulen di negara ini.

Tahniah kerana anda juga tidak gentar dengan pelbagai ugutan yang diwar-warkan sebelum ini. Anda juga telah membuktikan kepada dunia bahawa rakyat Malaysia juga mempunyai kesedaran berjuang dalam membawa perubahan dalam negaranya.

Ingatlah wahai Azhari dan Azhariyat, anda juga harus bangkit menentang segala kezaliman terhadap kita semua mahasiswa di Mesir ini. Anda juga harus ingat bahawa Al-Azhar adalah medan perjuangan sebenar untuk Islam.

Satu ketika dulu, Azhari dan Azhariyat pernah membuat demonstrasi jalanan ketika mana mereka berjuang menentang penjajah Perancis semasa gelombang Barat cuba menguasai pemikiran masyarakat Mesir dulu.

Anda bagaimana?! kepulangan anda ke Malaysia nanti bukanlah semata-mata dengan sijil yang anda bangga-banggakan. Seharusnya Azhari dan Azhariyatlah yang membuka mata masyarakat mengenai kebenaran Islam hendaknya. Bukan hanya membisu dan mengangguk melihat kemungkaran di depan mata.

Sabda Rasulullah s.a.w maksudnya:“Tidak ada sesuatu yang paling disukai Allah SWT selain daripada dua titisan dan dua kesan. Dua titisan itu ialah titisan air mata yang keluar kerana takutkan Allah SWT dan titisan darah yang tumpah di dalam perjuangan di jalan Allah. Manakala dua kesan ialah kesan berjuang di jalan Allah SWT dan kesan kerana menunaikan kefardhuan yang telah difardhukan oleh Allah.” (at-Tirmidzi)

Allah punya kuasa, makhluk tiada kuasa. Jangan takut! jangan gentar! yakinlah Allah akan bantu orang yang berjuang menuntut kebenaran demi agamaNya Islam. Ayuh sama-sama kita sambung rantai perjuangan baginda Rasulullah SAW.

No comments:

Apakah peranan anda sebagai seorang muslim yang benar-benar cintakan Islam?