Oleh Tok Pijat

Teringat saya 19 tahun dulu, dikala PAS menyapu bersih kerusi 32-0 dalam PRU 1990. PM ketika itu, Dr Mahathir mengulas kekalahan teruk UMNO Kelantan dengan mengatakan dalam masa 20 tahun, jangan mimpi UMNO Kelantan boleh rampas Kelantan.

Kini sudah sudah 19 tahun, PAS memerintah Kelantan. Dan tinggal 12 bulan lagi untuk PAS "selamat" dari kekalahan di Kelantan.
Kini anak-anak didik UMNO Kelantan, semasa UMNO tumpas 19 tahun sudah besar panjang. Dulu mereka berada di KEMAS, kini sudah lulus Universiti dan menjadi anak muda yang berjiwa baru.

Tinggal 12 bulan lagi, kata-kata ( sumpahan?)Dr Mahathir akan berakhir.

www.tokpepijat.blogspot.com

Senyum Hari Ini

Dewan Negeri Selangor Lulus Belanjawan Tambahan RM392 juta(Klik)

SHAH ALAM, 9 Nov - Dewan Negeri Selangor hari ini bersetuju meluluskan belajawan tambahan sebanyak RM392 juta apabila Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mengutip hutang tertunggak anak-anak syarikat kerajaan negeri daripada syarikat Talam Corporation.

Pendekatan yang diguna pakai MBI ialah dengan membeli semua hutang milik beberapa anak syarikat kerajaan negeri itu dalam bentuk geran.

Dengan cara ini MBI boleh mengambil alih pengutipan hutang serta pemilikannya iaitu KDEB, UNISEL dan PNSB daripada kumpulan Talam melalui projek pembangunan hartanah sejak 10 tahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pengutipan hutang tersebut dijangka boleh dibuat dalam tempoh 3 bulan dalam pemantauan Dewan Negeri Selangor.

“Kerajaan negeri mengakui bahawa terdapat penambahan pendapatan negeri di dalam akaun yang disatukan berjumlah RM392 juta, duit RM392 ini adalah hasil daripada hutang-hutang yang dilakukan oleh kumpulan Talam, syarikat-syarikat dalam kumpulan Talam yang mana hutang-hutang ini sudah dipersetujui yang Talam ini sudah berhutang kepada syarikat-syarikat ini dan syarikat-syarikat seperti Kumpulan Darul Ehsan, Unisel dan PNSB yang dikumpulkan berjumlah RM392 juta telah diserahkan untuk milikan kerajaan negeri”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tan Sri Khalid menambah, Barisan Nasional sebelum ini gagal membuat kutipan hutang beberapa anak syarikat kerajaan negeri dengan baik sebaliknya mereka menyalahgunakan pendapatan anak syarikat untuk perbelanjaan Balkis dan lawatan ke luar negara.

Bagaimanapun katanya usaha berterusan Kerajaan Pakatan Rakyat memastikan hutang-hutang lapuk kerajaan negeri dapat disegerakan kutipannya apabila penstrukturan semula kewangan anak-anak syarikatnya dapat dilakukan.


" IKUTI VIDEO PILIHAN MINGGU INI"

P/S: Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Polis hanya menerima arahan. Daripada SIAPA arahan tersebut?

Wednesday, 12 December 2007

Ohh, Bestnye Zulhijjah..


Asalamualaikum WBT. Buat semua kawan2 yang disayangi dan diingati. Marilah kita gandakan amalan kita sempena masuknya bulan Zulhijjah ini. 10 hari pertama bulan zulhijjah ini adalah hari yg diagungkan oleh Allah. Allah AWT telah bersumpah dengannya di awal surah Al-Fajr.

Satu peluang bagi sesiapa yang tidak sempat merebut khazanah harta akhirat yang tercurah pada bulan Ramadhan. Amalan yg dilakukan pada 10 hari ini akan digandakan oleh Allah SWT. Sabda nabi bermaksud: Tak ada 1 hari pun (dilakukan amalan soleh dalam hari tersebut) yg paling disukai oleh Allah drpd hari-hari ini (10 malam pertama Zulhijjah).

Bila masuk je Zulhijjah, kita selalu ingat Raya Haji ataupun dikenali sebagai Hari Raya Korban ataupun Aidil Adha. Begitu juga dengan ibadah Haji ke Mekah. Kawan2, cuba kita sama-sama hayati fadilat berpuasa pada 9 hari pertama bulan Zulhijjah ini.

Ini antara bukti amalan ini dilakukan junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Ianya termasuk antara empat hal yang tidak pernah ditinggalkan oleh Rasulullah SAW: 1. Puasa hari Asyura, 2. Puasa 1-8 zulhijjah, 3. hari tiap bulan dan 4. dua rakaat sebelum fajar. (HR. Ahmad, Abu Daud dan Nasai).

Menurut hadis Rasulullah SAW, "Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w. telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)

Menerusi hadis daripada Abi Qatadah r.a.
juga bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Puasa pada hari 'Arafah itu menghapuskan dosa dua tahun yang lalu dan tahun yang akan datanag." (Diriwayat oleh Muslim)

Jom sama-sama kita hidupkan bulan-bulan Islam disamping kita dapat mendekatkan lagi diri kita kepada Allah SWT.

No comments:

Apakah peranan anda sebagai seorang muslim yang benar-benar cintakan Islam?