Oleh Tok Pijat

Teringat saya 19 tahun dulu, dikala PAS menyapu bersih kerusi 32-0 dalam PRU 1990. PM ketika itu, Dr Mahathir mengulas kekalahan teruk UMNO Kelantan dengan mengatakan dalam masa 20 tahun, jangan mimpi UMNO Kelantan boleh rampas Kelantan.

Kini sudah sudah 19 tahun, PAS memerintah Kelantan. Dan tinggal 12 bulan lagi untuk PAS "selamat" dari kekalahan di Kelantan.
Kini anak-anak didik UMNO Kelantan, semasa UMNO tumpas 19 tahun sudah besar panjang. Dulu mereka berada di KEMAS, kini sudah lulus Universiti dan menjadi anak muda yang berjiwa baru.

Tinggal 12 bulan lagi, kata-kata ( sumpahan?)Dr Mahathir akan berakhir.

www.tokpepijat.blogspot.com

Senyum Hari Ini

Dewan Negeri Selangor Lulus Belanjawan Tambahan RM392 juta(Klik)

SHAH ALAM, 9 Nov - Dewan Negeri Selangor hari ini bersetuju meluluskan belajawan tambahan sebanyak RM392 juta apabila Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) mengutip hutang tertunggak anak-anak syarikat kerajaan negeri daripada syarikat Talam Corporation.

Pendekatan yang diguna pakai MBI ialah dengan membeli semua hutang milik beberapa anak syarikat kerajaan negeri itu dalam bentuk geran.

Dengan cara ini MBI boleh mengambil alih pengutipan hutang serta pemilikannya iaitu KDEB, UNISEL dan PNSB daripada kumpulan Talam melalui projek pembangunan hartanah sejak 10 tahun lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pengutipan hutang tersebut dijangka boleh dibuat dalam tempoh 3 bulan dalam pemantauan Dewan Negeri Selangor.

“Kerajaan negeri mengakui bahawa terdapat penambahan pendapatan negeri di dalam akaun yang disatukan berjumlah RM392 juta, duit RM392 ini adalah hasil daripada hutang-hutang yang dilakukan oleh kumpulan Talam, syarikat-syarikat dalam kumpulan Talam yang mana hutang-hutang ini sudah dipersetujui yang Talam ini sudah berhutang kepada syarikat-syarikat ini dan syarikat-syarikat seperti Kumpulan Darul Ehsan, Unisel dan PNSB yang dikumpulkan berjumlah RM392 juta telah diserahkan untuk milikan kerajaan negeri”, kata Tan Sri Khalid.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Ketiga Sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tan Sri Khalid menambah, Barisan Nasional sebelum ini gagal membuat kutipan hutang beberapa anak syarikat kerajaan negeri dengan baik sebaliknya mereka menyalahgunakan pendapatan anak syarikat untuk perbelanjaan Balkis dan lawatan ke luar negara.

Bagaimanapun katanya usaha berterusan Kerajaan Pakatan Rakyat memastikan hutang-hutang lapuk kerajaan negeri dapat disegerakan kutipannya apabila penstrukturan semula kewangan anak-anak syarikatnya dapat dilakukan.


" IKUTI VIDEO PILIHAN MINGGU INI"

P/S: Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Polis hanya menerima arahan. Daripada SIAPA arahan tersebut?

Thursday, 3 January 2008

Sikap Pemimpin Negara Kita.

Assalamualaikum WBT,

Hari ini rakyat Malaysia digemparkan dengan pengakuan Menteri Kesihatan Datuk
Seri Dr Chua Soi Lek, yang mengaku semalam beliau lelaki dalam DVD seks yang diedarkan di Johor. Yang mengedarkan juga akan dapat dosa kerana menyebarkan aib.

Sesungguhnya perbuatan seks luar nikah bukan hanya bertentangan dengan Islam tetapi ia juga bertentangan dengan mana-mana anutan, kepercayaan, amalan dan budaya serta nilai moral yang dipegang oleh rakyat Malaysia. Pemimpin negara ini perlulah memiliki akhlak dan keperibadian yang baik dan sempurna supaya boleh menjadi contoh dan tauladan kepada rakyat jelata.

Dalam pada itu,adalah tidak wajar bagi seseorang ketua pemimpin untuk menunggu menteri itu meletakkan jawatan. Seharusnya adalah perdana Menteri melucutkan jawatannya dalam kerajaan dan di dalam parti serta merta. Di mana hilangnya nilai murni seorang pemimpin yang seharusnya menjadi contoh kepada masyarakat.

LABIS: Diberitakan masyarakat Labis masih lagi menyokong dan berharap Datuk Seri Dr Chua Soi Lek akan terus menjadi pemimpin dan calon di sana. Masih ada yang ingin menyokong pemimpin yang berperlakuan seperti ini? Inilah yang dinamakan dunia akhir zaman. Moga Allah SWT memberikan petunjuk dan HidayahNya kepada kita semua.

Ayuh kita semua bersihkan hati kita dari segala maksiat dan kejahatan. Firman Allah dalam surah Al-Maidah : "Janganlah kamu menghampiri zina. " Ingatlah setiap orang kafir balasannya adalah neraka selama-lamanya. Manakala setiap Muslim yang melanggar perintah Allah SWT dan meninggalkan suruhanNya juga akan merasai azab api neraka. Nauzubillahi Min Zalik.

No comments:

Apakah peranan anda sebagai seorang muslim yang benar-benar cintakan Islam?